Bizimle İletişime Geçin: 0535 508 24 44|bilgi@ormanizinleri.com

Sayılaştırma

Home/Sayılaştırma
Sayılaştırma 2017-04-15T20:59:41+00:00

Aslına bakarsanız öncelikle sayılaştırmanın ne demek olduğuna bakmak gerekecektir. Sayılaştırma dediğimiz işlem kadastroya ait coğrafi her türlü verinin dijital ortama aktarılması işlemidir. Bahsi geçen bu veriler kâğıt üzerinde olabileceği gibi bir tapu ya da harita üzerinde de olabilme durumuna sahiptir. Dijital ortama depolanacak olan sayılaştırma işlemleri manuel yapılabileceği gibi bilgisayar yardımı ile yine otomatik programlar kullanılarak da yapılabilir. Esasen sayılaştırma işlemleri basit işlemler değildir ciddi bir emek zaman ve aynı zamanda maddi olanaklar da gerektirir. İşte tam da bu sebepten dolayı her haritanın ya da arazinin sayısallaştırılmasına da gerek yoktur. Sayılaştırma işlemi yapılmadan önce daha önce yapılmış olan haritanın ve eldeki verilerin hangi yöntemler ile yapıldığını ve arazi kontrolleri oldukça iyi analiz edilmelidir. Daha sonra ise sayısallaşma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu işlemler yapılırken herhangi bir hak kaybının yaşanmamasına da oldukça dikkat edilmelidir.

Ülkemizde haritalar grafik, fotogrometrik ya da klasik usulleri de içine alan pek çok şekilde çizilebilmektedir. Fakat elle yapılan bu yöntemler uygulamada oldukça ciddi problemlere ve kâğıt üzerinde ki veri ile saha çalışmasında ortaya çıkan veriler aynı olmadığı için öncesinde yapılmış işlemlerin daha sonradan tekrar yapılmasını gerektirecek bu da zaman kaybına sebep olacaktır. Mesela bu konudaki çalışma yapan kişilerin işe olan el yatkınlıkları ya da el hassasiyetlerindeki değişimler sebebi ile araziden çıkan veriler birbirini tutmayacaktır. Arazi verileri ile eldeki kesinleşmiş verilerin birbirini desteklememesi bu işlemleri dijital ortamlarda otomatik ve en ince ayrıntısına kadar detaylandırma yapabilecek programlar aracılığı ile yapılmayı şart hale getirmiştir. Sayılaştırma işlemleri gerçekleştiği esnada arazi sınırlarında değişiklikler olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle sayılaştırma çalışmaları yapılırken uygu görüntüleri ve havadan çekilmiş fotoğraflar ile çalışmalar desteklenmelidir. Sayılaştırma işlemlerinin yapıldığı esnada hem daha önce kesinleşmiş olarak elde edilen veriler hem de sayılaştırma sonrasında yeni elde edilen veriler doğrultusunda ölçü yöntemleri ile yeni sonuç elde edilir.

Kadastro haritalarının sayılaştırma işlemleri sırasında eğer ki arazilerin yüz ölçümlerin de değişme olursa yani yeni veriler ile eski veriler arasında bir değer farkı yanılma sınırları oluşmuşsa bunlar cetvellerde gösterilmek zorundadır. Yine arazi yüz ölçümlerinde herhangi bir fark olduğunda irtifak yüz ölçüm hakları bunun yanı sıra da yanılma sınırları da mutlaka cetvelde gösterilmesi gereken noktalar arasındadır. Haritaların sayısallaştırılma işlemleri sırasında arazi parsellerinde herhangi bir davalık durum var ise yüz ölçümleri boş bırakılmış demektir bu durumda eski ve yeni ölçümler ile ilgili herhangi bir hesap yapılmaz sadece düşünceler sütununun altına parselin davalı olduğuna dair bir not düşülmesi gerekmektedir. Yine sayısallaştırılması yapılan kadastro işlemlerinde arazinin yüz ölçümleri de yanlış tescil edilmişse bu çalışmaları sürdüren ekip tarafından gerekli olan düzeltmelerin de yapılması gerekmektedir.

Tasarım ve SEO : Ankara Bilgisayar Tamircisi