Bizimle İletişime Geçin: 0535 508 24 44|bilgi@ormanizinleri.com

Güneş Enerjisi Orman İzni

Home/Güneş Enerjisi Orman İzni
Güneş Enerjisi Orman İzni 2017-04-15T15:28:33+00:00

Güneş enerjisi, yenilenebilir kaynaklar arasında tercih edilen elektrik üretim yollarından biridir. Güneş enerjisi santrallerinde, enerjinin tek kaynağı güneştir. Güneşin verdiği ısı, belli bir açı ile merkezi noktaya doğru iletilirse güneşten kinetik enerji üretilebilir. Bu kinetik enerji çeşitli teçhizatlar ile elektrik enerjisine dönüştürülür. İki ana yöntem üzerinden elektrik üretimi sağlanmaktadır. Termal sistemde, özel üretilmiş aynalar ile güneş ışınları bir noktaya iletilir. Bu noktada bulunmakta olan sıvılar ısındığı zaman, buhar basıncı teknolojisi ile kinetik enerji üretimi yapılmış olur. Fotovoltaik sistemde ise, güneş üzerinden alınan radyasyon ışınları panellere iletilir. Bu panellerden çıkan enerji işlenerek kinetik enerji çıkarılır. En temiz yenilenebilir kaynak olan güneş enerjisine, 1970’li yıllardan sonra teknolojinin gelişimi ile beraber daha çok yönelim sağlanmıştır. Ancak hava kirliliğinden dolayı oluşan sorunlar, güneş ışınlarının dünyaya ulaşımında %4’lük bir azalma yaşanmasına neden olmuştur. Almanya, Çin, ABD, İtalya ve İspanya gibi ülkeler, güneş enerjisini en fazla kullanan ülkeler arasındadır. Ülkemizde ise 450 civarı güneş enerjisi santrali bulunmaktadır. Güneşten elde enerjinin elektrik tüketimine oranı hesaplanıldığında; 2014 yılında 0.007 gibi bir oran karşımıza çıkarken, 2016 yılında bu oran büyük bir değişim ile 0,33 seviyelerine kadar yükselmiştir. Güneş Enerjisi Orman İzni alarak güneş enerjisi santrali kuran şirketlerin sayısı giderek artmaktadır. Güneş Enerjisi Orman İzni alabilmek için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gerekli yönetmelikleri çerçevesinde bu izin alınabilmektedir. Güneş enerjisi santralleri şu bölgelere kurulamamaktadır:

  • Akarsu, göl ve sulak alanlara
  • Havaalanları ve 3 km. kadar yakınındaki alanlara
  • Karayolları ve demiryolları içeren alanlara
  • Arazinin eğimi 3 dereceden daha büyük alanlara
  • Milli parklar ve Doğa parkları ile ilgili alanlara
  • Ağaçlandırma bölgeleri, koru ormanları, özel ormanlar, fidanlıklar gibi alanlara

Bu alanlar haricinde, projenin düşünüldüğü alanda sit bölgesi, boru hattı, maden gibi ocaklar ve bölgeler olamaz. Ormanın doğrudan içine inşa edilmesi planlanan güneş enerjisi santrallerine de Bakanlık tarafından izin çıkarılmamaktadır. Bunun nedeni olarak ise, ormandaki ağaçların kesilerek orman türlerinin zarar görmesini engelleme çabası gösterilmektedir. Güneş Enerjisi Orman İzni sonrasında şirketler, istenilen koşullara uygun olan bölgeler için başvurularını yapabilmektedir.

Ön izin veya kesin izin kararı çıkarıldığında, talep sahibi şirketler belirtilen bedelleri ödemek durumundadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Güneş Enerjisi Orman İzni vermesinden sonra irtibat halinde olunacak olan kurum Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’dur. EPDK, ilgili firmalardan kurulacak olan santral ile ilgili belgeler, dokümanlar ve ruhsatlar isteyebilmektedir. Bu evrakların eksik olmaması durumunda, lisans talebi değerlendirmeye alınarak güneş enerjisi santrali lisansı çıkartılır. Lisansın çıkarılması ile birlikte santral projesi EPDK’ya iletilir, EPDK’nın onayı vermesinden sonra güneş enerjisi santrali inşası başlatılabilir.

Tasarım ve SEO : Ankara Bilgisayar Tamircisi