Özellikle büyük şehirlerde piknik ve benzer etkinliklerin yapılabilmesi için özel alanlar düzenlenmektedir. Bu alanların işletmesi bazen belediyelerde, bazen de özel kişilerde olabilmektedir. Bu tür alanların düzenlenmesi ve Piknik ve Mesire Yeri İzni alınabilmesi için yapılması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu tür izinlere uzun zmaandır Orman ve Su İşleri Bakanlığı bakmaktaydı. Ancak, yeni hazırlanan bir düzenleme ile başvuru ve müracatlar Odun Dışı Ürün ve Hiznetler Dairesi Başkanlığı’na yapılmaktadır. İlgili daire altında Mesire Yerleri Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. Yapılacak olan tüm müracatlar bu birime yapılmalıdır. İnceleme, onay ve ruhsat işlemleri Mesire Yeri Şube Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır.
Orman içinde yapılan bu alanların belli bir planlama doğrultusunda gerçekleşmesi şarttır. Doğayı koruma ve uygun bir şekilde dizayn etmek için gerekli olan incelemeler bu birim tarafından yapılmaktadır. Bu tür alanlar, halkın ormanlardan daha fazla faydalanması için düzenlenmektedir. Sosyal, sportif, kültürel ve benzer etkinlikler piknik ve mesire yerlerinde yapılabilmektedir. Bu tür yerleri yapmak isteyen ve bunun için Piknik ve Mesire Yeri İzni almak isteyenlerin başvuru adresi yukarıda belirttiğimiz gibidir. Orman içi dinlenme tesisi olarakta isimlendirilir. İlgili alanın ormandan ayrılmış olması şarttır. Bakanlık düzeyinde yetkilendirilen kurumlar bu çalışmaları yapmaktadır. İnsanların eğlenme, dinlenme, güzel zaman geçirme ve piknik yapma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan düzenlemelerdir. Başvuru işlemleri için Rekreasyon değerlendirme tablosu gerekmektedir. Bu belge orman genel müdürlüğüne gönderilmektedir. İlk etapta mesire yeri teklif raporu düzenlenmektedir. Teklif edilecek alanın belli şartlara uygun olması istenen şartlardan biridir. Bu şartlar için yönetmeliği inceleyebilirsiniz. İlgili sahanın kullanım amacı net olarak belirtilmelidir. Bu noktada dinlenme, piknik, eğlenme, spor veya kültürel etkinlik durumu net olarak planlanmalıdır. İlgili saha için alt yapı raporları çıkarılmalıdır. Yine aynı şekilde üst yapı bilgileri tespit edilmelidir. Ada, parsel ve pafta bilgileri net olarak bildirilmesi zorunludur. Bu bilgilere göre ilgili kurum gerekli incelemeyi yapacaktır.
Son aşamada kanaat ve sonuç ilgili birim tarafından belirtilecektir. Prosüdür ve yönetmeliklere uygun olan alanlara ruhsat izni verilecektir. Kişisel veya kurumsal olarak Piknik ve Mesire Yeri İzni alınabilmektedir. Ancak, defalarca belirttiğimiz gibi pek çok ön şartın uygun olması gerekmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde çok sayıda insan yaşamaktadır. Haftasonu tatillerinde ve diğer boş zamanlarda nefes alabilecek, oksijen depolayabilecek ve farklı bir hava koklanabilecek yerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda ortaya çıkan ihtiyacı piknik ve mesire yerleri karşılamaktadır. İlgili alanlar için gerekli olan izin ve ruhsat işlemleri için başvuru süreçleri belli yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Tüm detaylarını belirttiğimiz yazımızın daha fazlası için bakanlık üzerinden bilgi talep edebilirsiniz. Toplumsal olarak fayda sağlayacak olan her türlü proje için devlet desteği ve teşviği mevcuttur.