Bizimle İletişime Geçin: 0535 508 24 44|bilgi@ormanizinleri.com

Mikro Hes Orman İzni

Home/Mikro Hes Orman İzni
Mikro Hes Orman İzni 2017-04-15T15:26:07+00:00

Ülkemizde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin elektriğe dönüştürüldüğü birçok santral bulunmaktadır. Bu santraller sayesinde elektrik ihtiyacının belli bir bölümü, bu kaynakların ucuz maliyeti ile beraber yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Kullanılmakta olan kaynaklardan biri de su kaynaklarıdır. Hidroelektrik (HES) santraller, suyu kinetik enerjiye dönüştürmektedir. Gerekli teçhizatlarla beraber kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü sağlanır. Bu dönüşümü sağlayan ise su türbinleridir. Türbinlere sert bir şekilde çarpan su, türbin çarklarını hızla döndürür. Türbinin bağlı olduğu jeneratörler de gelen enerjiyi alarak elektriğe çevirir. Hidroelektrik santraller için kamuoyunda bazı olumsuz söylemler ortaya çıkmaktadır. HES’lerin doğaya verdiği zarar tartışılmaktadır. HES’ler suyun yerini değiştirdiği için o alanlardaki yaşamsal bölgeye etki etmektedir. Yol yapımları için ise ağaç kesimleri yapılmaktadır. Ancak HES’lerin yerli elektrik üretimine olan katkısı düşünüldüğünde, doğaya karşı verdiği zararlı etkinin yanında bazı faydalı görevler üstlenmektedir. İş imkânı yaratmaları, tarım sulama için su üretimi yapmaları, erozyona karşı bir önlem oluşturmaları, ulaşımın geliştirilmesi HES’lerin yararları arasında yer almaktadır. HES’lerin yanı sıra, bir de Mikro Hes adı verilen mini hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Mikro Hes Orman İzni almış olan bu HES türü, 500 kW kurulu gücün azami sınır olarak kabul edildiği santral türüdür.

1000 kW altında enerji üretimlerinde, gerçek ve tüzel şahısların herhangi bir lisans alması gerekmemektedir. Enerjiyi üretebilmek için öncelikle başvurulacak olan kurum İl Özel İdareleridir. Daha sonra İl Özel İdaresinin vereceği onay ile birlikte DSİ ile su kullanma izni hakkında anlaşma sağlanır. Mikro Hes Orman İzni almanın gerektirdiği bir durum ile karşılaşılırsa, bu bilgi talep sahibine iletilir. Orman izni için yapılan başvurular sonucunda ön izin ve kesin izin kararları çıkabilmektedir. Bu izinler alınırken, kurumlar tarafından belirtilen bazı bedeller bir kereliğe mahsus olarak alınır. Diğer bedeller ise senelik olarak alınan bedellerdir. Mikro Hes kurulumunda kullanılacak olan türbinlerin %75’lik kesiminden fazlası yerli üretim içine giriyorsa, şebekelere verdiğiniz kW başına olan ücretlendirme daha da artacaktır. Dağıtıcı şirket oluşturduğunuz elektriği alacaktır ancak bağlantı merkezi şirketin işaret edeceği yerde olmak zorundadır.

Mikro Hes Orman İzni alarak kurulan Mikro Hes tesisleri yerli elektrik üretimine sağladıkları büyük katkı ile tercih edilmektedir. Ancak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı açıklamalarda; kendilerine gelen her mikro hes talebini kabul etmediklerini, yasa içinde bulunmasına rağmen, mini hes tesislerinin faydalarının tartışılır olduğunu ve bu konu hakkında planlı çalışmalar yapıldığını söylemiştir. 500’den fazla kabul edilmeyen mini hes projesi olduğunu belirten Bakan Eroğlu, bu projelere izin verilmemesi sebebi ile talep sahiplerinin kendisini mahkemeye verdiklerini de açıklamalarına eklemişti. Yerli elektrik üreticileri, bakanlıktan net bir tavır ve kolaylıklar beklemektedir.

Tasarım ve SEO : Ankara Bilgisayar Tamircisi