Yasa dışı bir şekilde maden araması yapmak kanunen suçtur. İster kişisel, isterseniz de kurumsal olarak bu izinlerin alınması şarttır. Yapacağınız çalışma için Maden Arama İzni almanız ilk işlem olmalıdır. Bu ruhsat için Türkiye Cumhuriye vatandaşı olan ve özel şirket ve de kamu iktisadi teşebbüsleri başvuru yapabilirler. Kamuda çalışan devlet memurları herhangi bir başvuru yapamazlar. Yaptıkları başvurular kabul edilmez. Yapılan müracatların bizzat olması ve posta ile olmaması gerekir. Online başvuru içinde çalışmalar devam etmektedir. Ancak, şuan için hizmet verilmemektedir.
Maden araması ile ilgili farklı gruplar mevcuttur. Ne tür bir maden araması yapacağınıza ve hangi grupta yer alan bir ruhsatı alacağınıza karar vermelisiniz. Bu aşamadan sonra başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Maden aramasının hangi bölgede yapılacağı belirlenmelidir. İlgili alanın tapu bilgileri gerekmektedir. Bu noktada Maden Arama İzni almak için yapılan başvuruların dikkatli bir şekilde yapılması ve herhangi bir hatanın yapılmaması şarttır. Aksi halde yapılan hatalarda düzeltme yapılmamaktadır. Yatırılan harçlar geri ödenmemektedir. Yapılacak olan başvurular için MTA yani Maden Teknik Arama Müdürlüğü’ne müracat etmeniz gerekir. Kabul edilen başvurular tarafınıza iletilecektir. Kabul sonrası yönetmeliğe göre 60 günlük süreniz olacaktır. Bu süre dilimi içinde bazı yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Şahıs başvurularında T.C. Kimlik nolu nüfus cüzdanı onaylı bir şekilde sunulmalıdır. Şirket başvurularında Ticaret Sicil Gazetesini teslim etmelisiniz. Şahıs başvurularında vergi numarasını, şirket başvurularında il ve vergi numarasını gösteren belgeyi sunmalısınız. Kişisel başvurularda onaylı imza sirküsü gerekmektedir. Kurumsal başvurularda da yönetim onaylı olan imza sirküleri gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen kişi veya kurumlardan belli bir miktar teminat istenmektedir. Bu teminatın ilgili birimlere yatırılması gerekmektedir. İlk harc ödemesi Vakıflar Bankasına, ruhsat sonrası gereken harc ödemesi de vergi dairesine yapılmalıdır. Bu müracatları noter onaylı bir vekilede yaptırabilirsiniz. 60 gün içinde tamamlanmayan evrak ve belgeler başvurunuzun iptaline yol açacaktır. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve işlemlerinizi zamanında yapmalısınız.
Ülkemiz maden kaynakları bakımından çok zengindir. Pek çokmaden türü bu topraklarda bulunmaktadır. Altından mermere, bakırdan bor madenine kadar pek çok yer altı kaynağı ülkemizde bulunmaktadır. Bu madenleri aramak, bulmak, çıkarmak ve işlemek içinde Maden Arama İzni alınması öncelikli şartlardan biridir. Kanunsuz ve izinsiz yapılan her türlü arama sıçtur. Hapis cezasıda dahil olmak üzere çok ciddi maddi yaptırımları söz konusudur. Bu nedenle yapacağınız aramalar için öncelikle MTA kurumundan maden arama ruhsatı almalısınız. Bu şekilde yasal bir işlem yapmış olacaksınız. Ülkemizde var olan yer altı kaynaklarını çıkarmak ekonomiye ciddi katkı anlamına gelmektedir. Bu konuda devletinde belli destekleri bulunmaktadır. Destek ve teşvik paketleri hakkında detaylı bilgi için inceleme yapabilirsiniz. Her türlü başvuru ve izinler için MTA kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.